London, 2005. július 7-e. A reggeli hírekben annak szentelik a legtöbb figyelmet, hogy a város elnyerte a 2012-es olimpiai játékok rendezési jogát. Ám a reggeli csúcsforgalom idején a Londonban közlekedőket meglepetésszerű támadás éri. Négy terrorista érkezik a városba azzal a céllal, hogy minél több munkába igyekvő embert öljenek vagy sebesítsenek meg. Hétszáz sebesült, ötvenkét halott. Ártatlan emberek. Ez az első öngyilkos merénylet Nagy-Britanniában. A National Geographic Channel filmjében első ízben beszélnek hosszabban az átélt eseményekről azok, akik túlélték a támadásokat, illetve akiknek szerettei odavesztek.

 

2005. július 6-án éjjel egy csapat fiatalember gyűlik össze Yorkshire-ben. Arra készülnek, hogy háromszázhúsz kilométert autózzanak délnek, Londonig. Utazásuk titokban kezdődik, majd vérfürdőbe torkollik, és tettük világszerte az újságok címlapjára kerül. Mielőtt elindulnának dél felé, még meg kell állniuk egy helyen. Leedsben, a Hyde Park körzetében, bemennek az Alexander Grove 18-as számú ház egyik lakásába. Odaérkezésük ideje nem ismert, ám az igen, hogy ez a kitérő alapvető fontosságú. A fiatalemberek iszlám szélsőségesek, a lakás pedig egy bombagyártó üzem. A csoport tagjai az ellen az ország ellen indulnak támadásra, ahol születtek. A csoport tagjai az ellen az ország ellen indulnak támadásra, ahol születtek. A robbanóanyag csak hűtve tárolható biztonságosan. A fiatalemberek hűtőtáskákba pakolják bombáikat. Hosszú, lassú út áll előttük dél felé. Reggel 7 órára már London közelében járnak. Rövidesen megkezdődik a napi kétmillió ingázó beáramlása. A merénylőknek már csak egy helyen kell megállniuk a támadás előtt. Bombáikat a csúcsforgalom kellős közepén akarják felrobbantani. A tervezett időpont: reggel 8 óra 50 perc.

 
London - a maga több, mint hétmillió lakosával - most ébredezik. A reggel hangulata roppant derűs. London - különösen a város ismert nevezetességei - már régóta terrorista-célpontnak számítanak. 7 óra 21 perckor egy zárt láncú televíziós rendszer felvételt készít a négy merénylőről, amint azok belépnek a vasútállomásra. A bombájukat a hátukon cipelő férfiak az út utolsó szakaszát vonattal teszik meg. A város felé tartó négy ember szinte eltűnik az ingázók milliói közt, akik még nem sejtik, hogy ez a nap más lesz, mint a többi.

 
London központja, 8 óra 20 perc. King's Cross, Thameslink állomás. A négyfős merénylő csapat megérkezik Lutonből, és gyalog átsétálnak a szomszédos King's Cross állomásra. Aligha választhattak volna előnyösebb kiindulópontot a terrortámadás megindításához. A King's Cross egy nagy földalatti vasúti csomópont, ahonnan az ingázók minden irányban szétáramlanak a főváros alatt. A merénylők terve az, hogy négy irányban szétszóródnak a metróvonalakon, és 8 óra 50 perckor egyszerre robbantják fel bombáikat a zsúfolt szerelvényeken.
Körülbelül 8 óra 35 perc van. London kezd megtelni, és gyorsan közeledik az az idő, amikor a londoni metrón a legnagyobb a forgalom. A merénylők - ki már a szerelvényen, ki még a megállóban - várják, hogy elérkezzen az idő, amikor is a tervükbe egy kis hiba csúszik: az északi vonalon leáll a forgalom, mert a King's Crosstól északra kisiklott egy szerelvény. Azt, hogy ezután mi történt, nem tudjuk biztosan. Egy rendőrségi elmélet szerint a szerelvényről lemaradt terrorista azt tervezhette, hogy észak felé indul a közben megbénult északi vonalon. Az elmélet egy radikális iszlám weboldalon utóbb közzétett állításon alapul, miszerint a merénylők kereszt alakban, észak, dél, kelet és nyugat felé akartak szétszóródni. Már csak percek vannak hátra a merénylők által választott időpontig, 8 óra 50 percig. Három merénylő már felszállt a kiválasztott metrószerelvényre.

 
Mindeközben a skóciai Glen Eaglesben a világ vezető államférfiai gyülekeznek. Nagy pillanat ez a házigazda, Tony Blair miniszterelnök számára. A G8-ak vezetői - főként Blair ösztönzésére - történelmi bejelentést készülnek tenni, miszerint véget vetnek a nyomornak Afrikában. A legnagyobb tisztelet övezte vendég az amerikai elnök: George Bush. A leggazdagabb országokat tömörítő G8-ak vezetői azt remélik, hogy eltörölhetik az afrikai országok adósságait, és az újságok címlapjára kerülhetnek. Londonban az öngyilkos merénylőknek egészen más terveik vannak. Ám egyiküknek még célpontot kell találnia. A tizennyolc éves Hasib Husszein elhagyja a metróállomást. Következő lépéseiről semmit nem tudunk.

A föld alatt már csak pillanatok vannak a robbanásig. A merénylők szentül hiszik, hogy a legjobb úton vannak a Paradicsomba - és eközben ártatlan emberek százainak az élete függ tőlük. 2005. július 7-én reggel 8 óra 50 perckor egy percen belül három robbanás történik a londoni metró szerelvényein. Három muszlim fiatalember - a történelemben először - öngyilkos merényletet követett el Nagy-Britanniában...

Oldalmenü
Szavazás
Jártál már Londonban?
Igen
Nem
Naptár
Diavetítő